KORONAVÍRUS. ČO BY SME MALI VEDIEŤ?

Spočiatku sa prejavuje úplne nenápadne ako akákoľvek iná vírusová infekcia. Medzi príznaky patrí horúčka, suchý kašeľ, kýchanie, bolesť hrdla, problémy s dýchaním, či dýchavičnosť, zápal pľúc a spojiviek, ale i pocity únavy, malátnosti a bolesť svalov. V závažnejších prípadoch však Koronavírus spôsobuje závažný akútny respiračný syndróm, zlyhávanie obličiek, či smrť.

Ako sa môžeme nakaziť?

  1. Vírus sa na nás dostane buď tým, že na nás nakazený alebo prenášač vírusu zakašle alebo kýchne, prípadne vírus niekde zachytíme (vírus prežíva na kove a oblečení aj 12 hodín). Vírus prežije na ľudskej pokožke len asi 10 minút. Vtedy je dôležité, aby sme vírus nepreniesli na sliznicu, teda do očí, úst alebo nosa.
  2. Najnáchylnejšie k napadnutiu je hrdlo so suchou sliznicou, ktorá nie je schopná sa účinne brániť. Suchú sliznicu spôsobuje chlad a nedostatočný pitný režim. Tento stav trvá 3 až 4 dni.
  3. Následne sa vírus dostane do pľúc, čo trvá ďalších 5 až 6 dní. Zápal pľúc je sprevádzaný vysokou horúčkou a dýchacími ťažkosťami.

Pri prejavení príznakov nenavštevujte lekára. Kontaktujte ho telefonicky. Príp. volajte na číslo MZSR: 0800221234.

PREVENCIA

1. Odporúčanie: Pite veľa vody

Keďže je Koronavírus spojený najmä so zápalom dýchacích ciest, predovšetkým v tomto ročnom období (áno, ešte stále je zima), chlad vysúša sliznice dýchacích ciest, ktoré sú tak oslabené a nedokážu sa ubrániť zo všetkých strán útočiacim vírusom a baktériam. Práve dostatočný pitný režim zabezpečí dostatočne vlhké sliznice, ktoré si s vírusmi a baktériami hravo poradia. Odporúčame piť rôzne teplé nápoje (napr. čaj). Vyhnite sa pitiu studených a ľadových nápojov, na ktorých spracovanie potrebuje naše telo energiu navyše, o ktorú tak oberáme náš imunitný systém.

Sledujte náš BLOG, v ktorom Vám prinesieme články týkajúce sa správneho a dostatočného pitného režimu. BLOG KAQUN životný štýl.

2. Vyhýbajte sa verejným miestam

Koronavírus sa prenáša z človeka na človeka, preto by sme sa mali vyhýbať verejným miestam s väčšími skupinami ľudí. Vyhýbajte sa blízkemu kontaktu s ľudmi s príznakmi dýchacích problémov ako kýchanie či kašlanie.

V prípade kontaktu s nakazenými osobami s kašlom alebo kýchanim, si dodržiavajte odstup najmenej 1 meter. Ak by ste totiž stáli príliš blízko môžu Vás zasiahnuť sliny alebo sopeľ s vírusom.

3. Umývajte si často a dôkladne ruky

Jedná sa o celkom veľký vírus, preto sa nešíri vzduchom, ale “preskakuje” z človeka na človeka, inak padá na zem. Po tom čo sa vírus dostane na pokožku, ostane nažive najviac 5-10 minút (na kovovom povrchu ostáva nažive až 12 hodín a na textile 6-12 hodín). Tento čas je rozhodujúci. Zatiaľ nie sme nakazení, pokiaľ sa v tomto čase nedostane vírus do našej sliznice a to napr. šúchaním očí či nosa, či dávaním si rúk do úst.

Preto je dôležité si často a dôkladne umývať až “vydrhnúť” ruky v teplej vode s teplotou viac ako 27 stupňov s použitím mydla alebo prostriedku na báze alkoholu. Súčasný vírus prežije len v podmienkach nad bodom mrazu, teda od teploty 0 stupňov celzia po 27 stupňov. Vírus z oblečenia dokážete zničiť vypraním v práčke, alebo v prípade zimného oblečenia, ktoré často nepoužívame postačí nechať na slnku. Slnečné lúče dokážu zničiť vírus.

3. Vyhýbajte sa kontaktu s očami, nosom alebo ústami

Rukami sa dotýkame mnohých povrchov, kde sa môžu zachytávať vírusy. Po kontaminácii môžu ruky preniesť vírus do očí, nosa alebo úst, teda na sliznicu. Odtiaľ môže vírus vstúpiť do Vášho tela a spôsobiť závažnejšie zdravotné problémy.

4. Slnečné lúče, vitamíny, dostatočná regenerácia

Nedostatok slnečných lúčov, vitamínov a chlad náš organizmus oslabujú, takže nákaze skôr podľahneme. Pri nedostatočnej regenerácií a opakovanej zníženej odolnosti jedinca dochádza k zníženiu imunitnej odolnosti organizmu.

5. Zakrývajte si ústa a nos

Ak idete do verejného priestoru s vysokým rizikom nákazy (letiská, nemocnice) používajte rúška. Corona vírus je relatívne veľký (priemer 400 – 500 nm), takže by ho mala filtrovať každá tvárová maska.

6. Dôkladne upravujte potraviny, najmä mäso a vajcia

Kontaminované potraviny spoľahlivo zbavíte vírusu ohrevom, varením pri vysokej teplote. Zatiaľ však nebol potvrdený žiadny prípad prenosu vírusu so zvierata na človeka.

Nezabudnite sledovať náš BLOG aj naďalej. Prinesieme Vám všetky dôležité ionformácie týkajúce sa správneho a dostatočnehé pitného režimu.

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely vyriešenia Vašej žiadosti. Zásady spracovania osobných údajov