5. KRITÉRIÍ KVALITNEJ PITNEJ VODY VHODNEJ NA KAŽDODENNÉ PITIE

Čas čítania: 4 minúty

VODU MÁME V KRVI, PITNÝ REŽIM VŠAK UŽ NIE

3 časť

Zinok, meď, selén, mangán, železo, vápnik, horčík, sodík, iód či chróm.

Pitná voda je významným zdrojom minerálnych látok a stopových prvkov, ktoré sú pre život človeka nevyhnutné. Sme odkázaný na ich príjem z vonkajšieho zdroja, pretože náš organizmus si ich sám nevie vytvoriť a musia byť tak prijímané cez potravu a vodu. V pitnej vode sú stopové prvky dokonalo rozpustené a preto sú pre nás ľahko vstrebateľné a využiteľné. Stopové prvky sa do pitnej vody dostávajú prirodzeným spôsobom z geologického podložia, cez ktoré voda prechádza. Prípadne sa môžu do vody pridávať aj cielene.

Kritéria kvalitnej vody pre každodenné pitie:

  • súčet vápnika a horčíka (tvrdosť vody) by mal byť v rozmedzí od 1,1 – 5 mmol/l. Vápnik a horčík sú potrebné pre zdravý rast a ochranu kostí pred odvápnením, znižujú nervovo-svalovú dráždivosť a ovplyvňujú zrážanie krvi. Prítomnosť týchto látok vo vode nevyhnutná a zdravotne nezávadná. Odporúčaná denná dávka vápnika pre dospelých sa pohybuje v rozmedzí 1000 – 1600 mg/deň. Samozrejme toto množstvo nie je možné získať len zo samotnej vody. Prostredníctvom vody získame asi 200 – 300 mg vápnika. Zvyšnú časť získavame z mlieka či z potravy. Medzi potraviny bohaté na vápnik patrí tvaroh, ovocie, orechy či zelenina. Odporúčaná denná dávka horčíka pre dospelú populáciu SR sa pohybuje v rozmedzí 300 – 420 mg/deň. Z vody získavame až 60 % dennej dávky magnézia. Vápnik je nevyhnutný pre účinné vstrebávanie magnézia, najlepšie ak je v pomere 3:1. Asi 5-20% doporučenej dávky vápnika a horčíka získavame práve z vody. Okrem preventívneho vplyvu na vznik srdcovo-cievnych ochorení majú tiež antioxidačnú funkciu (zabraňujú vstrebaniu niektorých toxických prvkov a ich prechodu z čriev do krvi).
  • ako základ denného pitného režimu sú odporúčané vody s nízkou hodnotou rozpustených minerálnych látok, teda vody s obsahom celkových rozpustených látok od 150-500 mg/l. Len pri určitých zdravotných problémoch lekári odporúčajú vysoko mineralizované vody. S vysokou mineralizáciou je úzko spojené aj vyššie množstvo celkových rozpustných látok. Preto je dôležité tieto vody správne dávkovať. Vhodnou voľbou sú nízko a stredne mineralizované pramenité a minerálne vody alebo dojčenská voda. Asi 10% dennej potreby sodíka získavame práve z pitnej vody.
  • základ dlhodobého pitného režimu by mali tvoriť vody s nízkym obsahom sodíka, pretože sodík je minerál, ktorého hlavnou funkciou je regulovanie telesných tekutín. V mnohých prípadoch (vysoký obsah sodíka v mnohých „minerálkach“) hrozí skôr predávkovanie sa sodíkom, ako jeho nedostatok v organizme. Medzi typické príznaky tohto stavu patria vysoký krvný tlak, nadúvanie, priberanie na váhe, vznik opuchov a neskoršia anémia a poškodenia obličiek.
  • Pre množstvo dusičnanov platí zásada čím menej tým lepšie. Legislatívne je povolená pri niektorých druhoch vôd hranica až 10 mg/l zatiaľ čo Liga proti rakovine odporúča menej ako 5 mg/L. V tele sa dusičnany premieňajú na dusitany. Dusitany sú priamo nebezpečné pre malé deti aj pri minimálnych hodnotách. Prostredníctvom oxidácie hemoglobínu, ktorý prenáša kyslík v tele, môže vystavenie dusitanom viesť k methemoglobinémii = neschopnosti hemoglobínu prenášať kyslík. Organizmus malých detí ešte nie je schopný rozložiť methemoglobín dostatočne rýchlo. To môže viesť k nedostatočnému zásobovaniu tela kyslíkom. 
  • neutrálna až mierne zásaditá reakcia = pH vody s hodnotou v rozmedzí od 7 – 7,5
  • neperlivé vody, príp. jemne perlivé vody s prirodzeným obsahom oxidu uhličitého z prameňa. Mnohé vody sú umelo dosycované oxidom uhličitým, čo je hlavná odpadová látka, ktorej sa telo zbavuje. Pri dlhodobom užívaní dochádza k zníženiu pH v tele, pričom CO2 stimuluje činnosť žalúdku a žalúdkových žliaz, či k zrýchleniu krvi, čo môže viesť až k jej okyseleniu. Umelo sýtené nápoje poškodzujú zuby, najmä zubnú sklovinu a zvyšujú krvný tlak. Navyše oxid uhličitý prispieva k zahusťovaniu krvi. Väčšina výrobcov minerálnych vôd ponúka tri varianty, neperlivá, jemne perlivá a perlivá, pričom obsah minerálov a vitamínov sa nemení.