Každému z nás sa v tele prirodzene vytvárajú tzv. reaktívne kyslíkové formy, známe ako voľné radikály, ktorých prevaha je v organizme nežiadúca. Preto je pre udržanie rovnováhy potrebné prijímať dostatočné množstvo antioxidantov. Vedecké výskumy dokazujú, že zdravá rovnováha je veľmi dôležitá pre správne a bezchybné fungovanie celého organizmu a jeho imunitného systému, kedy práve naopak voľné radikály pomáhajú v boji s patogénmi, ktoré spôsobujú infekcie a zápaly v organizme.
Strata rovnováhy medzi voľnými radikálmi a antioxidantmi sa nazýva oxidačný stres, ktorý je spoluzodpovedný za množstvo zdravotných komplikácií. Oxidačný stres ovplyvňuje vitalitu a imunitný systém nášho organizmu, rýchlosť starnutia buniek, čo v konečnom dôsledku ovplyvňuje kvalitu nášho zdravia a teda aj života.
Pri prevahe radikálov sa zvyšuje hladina stresového hormónu – kortizolu v organizme, čo znižuje tvorbu T-lymfocytov (bielych krviniek)dôležitých pre správne fungujúci imunitný systém. Oxidačný stres tak prispieva k starnutiu buniek, tkanív, a teda aj celého organizmu.
Za normálnych podmienok je oxidácia chemický proces, ktorý je potrebný a bežne prebieha v ľudskom organizme. Voľné radikály obsahujú nepárny počet elektrónov, čo im dovoľuje ľahko reagovať s inými molekulami a preto pri prevahe voľných radikálov vznikajú po celom tele neriadené oxidácie. V takýchto prípadoch dochádza k poškodeniu bunky a DNA, následkom čoho vzniká veľké množstvo ochorení, predovšetkým Parkinsonova a Alzheimerova choroba, diabetes, ateroskleróza (upchávanie krvných ciev), zápaly a infekcie v organizme, hypertenziu (vysoký krvný tlak), srdcové ochorenia, ochorenia degenerujúce nervovú sústavu, a v neposlednom rade rakovina.
Tvorba voľných radikálov je v organizme úplne normálna a je súčasťou zložitého systému tela, ktorým si udržiavame zdravie. Voľné radikály sa tvoria, napr. pri procesoch, akými sú cvičenie, alebo ako odpoveď imunitného systému na lokalizovaný zápal v organizme. Na tvorbu voľných radikálov máme však veľký vplyv aj my sami, ako aj prostredie, v ktorom žijeme.
Nerovnováhu medzi radikálmi a antioxidantmi spôsobuje vystavenie organizmu pôsobeniu ozónu, pesticídov a čistiacich prostriedkov, rôznych druhov žiarenia (slnečné, UV, rádioaktívne, e-smog, ionizujúce). Taktiež veľký podiel má aj kvalita prostredia a ovzdušia, v ktorom žijeme.
Stravovanie s vysokým obsahom cukrov a tukov, časté požívanie alkoholických a omamných látok a liekov, či fajčenie. To sú všetko faktory, ktoré dokážeme sami ovplyvniť a prispievať tak každý deň k zdravej rovnováhe medzi voľnými radikálmi a reaktívnymi kyslíkovými formami.
Antioxidanty sú látky, ktoré si telo nevie vyrobiť, preto ich musíme záskavať zo stravy. Antioxidanty znižujú reaktivitu alebo úplne deaktivujú voľne radikály. Antioxidanty prispievajú k zachovaniu pôvodných fyzikálnych a chemických vlastností organizmu ,pretože bránia samovoľnej oxidácii potravín a iných prvkov nachádzajúcich sa v organizme. Podľa mnohých vedeckých štúdií ich užívanie má priaznivé účinky na zdravie(znižujú pravdepodobnosť vzniku srdcovo-cievnych chorôb a niektorých typov rakoviny), na správne fungujúci imunitný systém ako aj na spomalenie starnutia organizmu.
Na začiatok je potrebné si uvedomiť, že nie je možné úplne sa vyhnúť voľným radikálom a oxidačnému stresu. Existujú však veci, ktoré môžete urobiť, aby ste minimalizovali účinky oxidačného stresu na vaše telo. Hlavná vec, ktorú môžete urobiť, je zvýšiť hladinu antioxidantov a znížiť tvorbu voľných radikálov.
Dostatok antioxidantov obsahuje aj cibuľa, olivy, z radu korenín majorán, kurkuma, škorica, šalvia, zelený čaj, či melatonín.
Pravidelne cvičte, resp. pravidelne sa hýbte. Pravidelné cvičenie je vo všeobecnosti spojené s dlhšou životnosťou, s menšími účinkami starnutia a so zníženým rizikom rakoviny a iných chorôb.
Nefajčite. Vyvarujte sa aj dlhšiemu pobytu v zadymených priestoroch (pasívne fajčenie).
Používajte chemické prostriedky opatrne. Nevystavuje sa alebo svoju pokožku pôsobeniu čistiacich prostriedkov a chemikálií (používajte gumené rukavice a rúško), predchádzajte zbytočnému ožiareniu (slnečnému bez prostriedku na opaľovanie). Musíte si však uvedomiť aj iné zdroje chemickej expozície, ako sú pesticídy používané na ochranu zeleniny a ovocia proti škodcom a plesniam (umývať pred spotrebou).
Používajte opaľovací krém. Opaľovací krém zabraňuje poškodeniu pokožky ultrafialovým svetlom. Do kozmetických výrobkov sa pridáva komplex účinných látok s antioxidačnými vlastnosťami (vitamín E, C, A, beta-karotén, selén, enzým, superoxiddismutáza), ktorý odstraňuje voľné radikály vznikajúce na povrchu a vnútri kože, ako aj produkty metabolizmu vplyvom slnečného žiarenia, znečisteného životného prostredia.
Znížte príjem alkoholu a iných omamných látok a liekov.
Doprajte si dostatok spánku. Dostatok spánku je veľmi dôležitý pre udržanie rovnováhy vo všetkých vašich telesných systémoch. Spánok má vplyv na funkciu mozgu, tvorbu hormónov, antioxidačnú rovnováhu a rovnováhu voľných radikálov a množstvo ďalších vecí.
Neprejedajte sa. Štúdie ukázali, že prejedanie a neustále stravovanie udržuje vaše telo v stave oxidačného stresu častejšie, ako keď jete v primerane vzdialených intervaloch, a jete malé, alebo stredné dávky.
Jedzte päť porcií denne zložených z rôznych druhov ovocia a zeleniny. to je najlepším spôsob, ako maximalizovať množstvo antioxidantov v organizme. Odborníci sa zhodujú na tom, že účinnosť prírodných antioxidantov prijímaných prirodzene je výrazne vyššia, ako u rovnakej dávky podanej vo forme potravinového doplnku.